Tips om effectief thuis te werken

Steeds meer mensen werken deels of volledig vanuit huis. Werk je ook remote of hybride? En heb je moeite met effectief vanuit huis werken? Lees dan snel verder. In dit artikel lees je tips om effectief thuis te werken.

Zorg voor een rustige omgeving

Om geconcentreerd te kunnen werken heb je een rustige werkomgeving nodig. Zorg daarom dat je in jouw huis een rustige plek creëert. Dit kan bijvoorbeeld de zolder zijn of een extra kamer. Heb je weinig ruimte? Wees dan creatief. Met een inklapbaar bureau en/of kamerscherm kan je een werkplek maken. Een groot voordeel van een kamerscherm is dat je hierdoor niet afgeleid wordt van de achtergrond. Een inklapbureau kan je bijvoorbeeld plaatsen in de slaapkamer, als het niet mogelijk is om rustig te werken in je woonkamer. Heb je ondanks deze maatregelen nog last van achtergrondgeluiden? Gebruik dan een noise cancelling koptelefoon. Met elektrische signalen worden achtergrondgeluiden weg gefilterd. Je kunt eventueel muziek opzetten dat je helpt om je te concentreren.

Zorg voor een goede werkhouding

Op kantoren zijn er vaak verstelbare bureaus en bureaustoelen aanwezig. Thuis zitten veel mensen op een normale stoel achter een normale tafel. Als je hier even zit, is dat niet erg. Als je hierop uren achterelkaar moet zitten is dit niet goed voor je lichaam. Hierdoor kan je nek- en rugpijn krijgen. Zorg daarom dat je ook thuis een verstelbaar bureau en bureaustoel hebt. Bij sommige werkgevers kan je de kosten hiervan declareren. Bij andere werkgevers kun je een bureau en bureaustoel lenen. Daarnaast is het werken achter een laptop ook niet goed voor je lichaamshouding. Gebruik liever een groter tweede scherm. Hiermee verklein je niet alleen de kans op nekklachten, maar het is ook beter voor je ogen. Daarnaast verkleint het gebruik van een ergonomisch toetsenbord en ergonomische muis de kans op klachten aan je schouders.

Zorg voor een goede werk en privé balans

Als je vanuit huis werkt kan privé en werk snel door elkaar gaan lopen. Zorg daarom dat je dit zo veel mogelijk gescheiden houdt. Hoe doe je dat dan? Gebruik bijvoorbeeld een werktelefoon voor  zakelijke gesprekken. Spreek daarnaast duidelijke werktijden met je werkgever af. Gebruik het liefst niet je werklaptop voor privé zaken en kijk tijdens je vrije tijd niet stiekem op je mail.

Heb je na het volgen van deze tips nog moeite met thuiswerken? Volg dan een training thuiswerken
of een timemanagement cursus. Tijdens een training of cursus ga je meteen aan de slag met het toepassen van wat je leert. Dit vergroot de kans dat je beter leert thuiswerken!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *