Hoe veilig is de ICT-infrastructuur van jouw onderneming? Is jouw applicatie of systeem bestand tegen aanvallen van binnenuit of van buitenaf? Een pentest geeft antwoord op deze vragen. De doelstelling van een pentest is om de systemen binnen jouw organisatie beter te beveiligen tegen aanvallen van onder andere cybercriminelen.
Wat is een pentest?
Een pentest, ofwel penetratietest, is een geautoriseerde manier om in systemen in te breken. De pentesters omzeilen als het ware de beveiligingssystemen. Ook identificeren zij kwetsbaarheden en risico’s. Pentesters noemen we ook wel ethische hackers. Zij zorgen ervoor dat jouw systemen beter beveiligd zijn tegen aanvallen van kwaadwillende hackers
Waarom een pentest laten uitvoeren?
Het aantal cyberaanvallen op bedrijven neemt de laatste jaren flink toe. Ook kleine bedrijven worden steeds vaker aangevallen door cybercriminelen. Daarom is het van groot belang voor organisaties om hun weerbaarheid te vergroten. Het regelmatig uitvoeren van een pentest is eigenlijk een must in deze tijd. Je kunt jouw beveiliging namelijk alleen maar evalueren door deze te testen.
Pentest experts
Beveiligingsspecialisten voeren de pentesten uit. Zij kruipen in de huid van kwaadaardige hackers en proberen binnen te dringen in beveiligde omgevingen. Pentesters hebben de ervaring en de tools om zeer geavanceerde aanvallen uit te voeren. Op deze manier testen zij de veiligheid van jouw webapp, mobiele app, (cloud)infrastructuur, phishing-awareness of wifi.
Hoe zij dit precies doen? Zij schrijven specifieke malware die gericht is op jouw organisatie. Op deze manier identificeren zij de zwakke plekken. Dit doen zij natuurlijk op een ethische en wettelijk goedgekeurde manier.
Na uitvoering van de test ontvang je als opdrachtgever een uitgebreide rapportage over de kwetsbaarheden binnen jouw ICT-infrastructuur. Ook krijg je concrete voorstellen voor verbeteringen. Je kunt daarna gericht aan de slag om de beveiliging op peil te brengen.
Soorten pentesten
Er zijn drie soorten pentesten. De Black Box Pentest, White Box Pentest en de Grey Box Pentest.
1. White Box test
Bij een White Box test krijgt de pentester van te voren alle mogelijke informatie over het te testen systeem. Hierdoor is deze test grondiger en efficiënter dan de andere pentesten.
2. Grey Box test
De Grey Box test is een tussenvorm. Hierbij krijgt de tester vooraf beperkte informatie. Deze test is vergelijkbaar met de aanval van een rancuneuze (ex-)medewerker of een klant.
3. Black Box test
De Black Box Pentest is de minst grondige variant. Er gaat namelijk veel tijd zitten in het onderzoeken van de onbekende omgeving. In deze vorm krijgt de pentester vooraf geen enkele informatie over het systeem. Zijn of haar kennisniveau is dan vergelijkbaar met die van een kwaadwillende hacker.
Wil je een pentest laten uitvoeren? Neem contact op met een specialist voor de mogelijkheden.