Een goede website is belangrijk om verschillende redenen:
- Een goede website geeft meerwaarde aan bezoekers. Dit kan bijvoorbeeld door het bieden van relevante informatie, een gebruiksvriendelijke interface en een aantrekkelijk design, maar vooral ook door antwoord te geven op een zoekvraag van de gebruiker.
- Een goede website draagt ook nog eens bij aan een professionele uitstraling van een bedrijf of persoon. Het kan helpen om vertrouwen te wekken bij potentiële klanten of werkgever
- Een website kan worden gebruikt voor marketingdoeleinden, zoals het vergroten van de naamsbekendheid, het verkopen van producten of het genereren van leads.
Doel en doelgroep
Voordat je aan het bouwen of verbouwen/vernieuwen van je website begint, moet je nadenken over het doel en je doelgroep. Wat en wie wil je bereiken met je website? Wil je vertrouwen wekken, informatie geven of vooral dingen verkopen of klanten werven?
Het is ook verstandig om vooraf na te denken over SEO (Search Engine Optimization). Op welke zoekwoorden wil je gevonden worden? Maak een lijst met woorden die voor jou belangrijk zijn. Een SEO-bureau kan je hierbij eventueel behulpzaam zijn door te kijken naar wat de concurrentie doet en welke kans je maakt om hoog in de lijst met zoekresultaten te komen. In het algemeen geldt: hoe specifieker, hoe beter. Op een algemene zoekterm als ‘schoenen’ is de concurrentie enorm en is de kans dat je hoog in de zoekresultaten eindigt heel klein; op een zoekterm als ‘waterdichte wandelschoen heren’ zullen potentiële klanten je eerder weten te vinden. Bovendien kun je hen dan verleiden met een heel gericht aanbod van wandelschoenen voor heren; zoekers naar elegante damesschoenen zullen niet op je website komen en dus ook niet meteen afhaken, wat weer gunstig is voor je ‘bounce-percentage’.
Opmaak van je website
De volgende belangrijke vraag is: ‘hoe wil je dat je website eruit gaat zien, welke indruk moet je website een bezoeker geven?’. Je kunt je website flashy maken of juist sober en zakelijk; je kunt je website gebruiken als platform voor creatieve expressie, bijvoorbeeld door een blog of portfolio toe te voegen, of je alleen richten op informatie en verkoop. In het eerder gegeven voorbeeld kun je ervoor kiezen om een overzicht van wandelschoenen te presenteren, maar je kunt ook een blog toevoegen over je persoonlijke ervaringen met wandelschoenen, en waar een goede wandelschoen in jouw ogen aan moet voldoen. Een professioneel en deskundig blog vergroot de authoriteit en betrouwbaarheid van je website; het laat zien dat je er echt verstand van hebt.
Structuur van je website
Een laatste belangrijk onderdeel waarover je vooraf moet nadenken, is de structuur van je website. Zit de website logisch in elkaar, kun je makkelijk navigeren en wordt de bezoeker verleid om verder te kijken en wellicht zelfs een aankoop te doen of informatie op te vragen? Hoe makkelijk verloopt de klantreis / customer journey?
Het is verstandig dit vooraf op papier te zetten en te bespreken met anderen. Ook na het bouwen van een eerste concept, is het een goed idee om de klantreis (nog eens) te laten testen. Je kunt dit zo uitgebreid maken als je zelf wilt: er zijn onderzoekscentra die dit uitgebreid testen, maar je kunt ook naast iemand gaan zitten die de website voor het eerst ziet en kijken hoe hij of zij de weg vindt door de website en of hij/zij uitkomt waar jij bezoekers graag wilt hebben.
Als je van tevoren een duidelijk beeld hebt van hoe je website eruit moet komen te zien, zowel visueel als technisch-inhoudelijk, kun je een bureau gaan zoeken dat jouw idee gaat realiseren. Een goed bureau zal je deskundig kunnen adviseren over de (technische) details, maar je zult zien dat naarmate je vooraf beter weet wat je wilt, je minder voor verrassingen en tussentijdse aanpassingen komt te staan. En dat kan je een hoop tijd, ergernis en geld schelen!